Hernia ligt op de loer

 Wie al thuiswerkend schuilt voor corona, moet zich bedenken dat met het urenlang aan de eettafel werken een hernia op de loer ligt. Daarvoor waarschuwen verscheidene rugspecialisten, die één en dezelfde boodschap hebben in coronatijd: staar niet te lang achter elkaar naar dat beeldscherm.

Ren de trap op en af, doe iets aan het huishouden of volg een korte work-out. Dat is het advies van sportarts Mannes Naeff. Hij is tevens specialist is in muskulo-skeletale geneeskunde en behandelt mensen met rugproblemen. „Zeker als je weet dat je niet perfect zit: doe dan geregeld even andere dingen.”

De laptop kan mee naar huis. Maar dat geldt niet voor die ergonomisch verantwoorde stoel en dat beweegbare bureau dat op kantoor klaarstaat. „Het is logisch dat als je thuis niet de goede houding aanneemt, klachten eerder zullen opspelen”, zegt Naeff. Nederland telt al zo’n twee miljoen burgers met rug- en nekpijn, volgens cijfers van het RIVM. Vrouwen hebben vaker klachten dan mannen. En hoewel het bij ouderen deels komt door slijtage, waaraan weinig te doen is, zijn veel pijntjes wel degelijk te voorkomen.

Zo staat de laptop op een eet- of keukentafel vaak een stuk lager dan het beeldscherm op het werk. „Als je vervolgens te lang voorover buigt, krijg je last van je schouders en nek. Dat hoeft niet gelijk een grote ramp te zijn, als je het maar afwisselt”, stelt de arts. „En zorg dat je voldoende oefeningen doet om je spieren sterk te houden.”

 

Oefeningen

Een andere optie bestaat ook: ruil die eetstoel in voor een (betere) bureaustoel. Een aantal thuiswerkers bedacht die oplossing zelf al, want in de showroom van Masco Kantoorefficiency in Amersfoort is het drukker dan normaal, vertelt eigenaar Hessel Coljee. „In de showroom is het drukker met klanten die een stoel uitzoeken.”

Ook Coljee ziet de bui hangen voor werknemers die nu ineens vanuit huis hun baan vervullen. „Een uurtje aan een eettafel zitten kan best, en in de bank ook. Maar na twee uur is het plezier er wel af. Je zit toch vaak in een knik. Luister naar je lichaam als het een teken geeft. Afwisseling is de sleutel. Mensen die nooit klachten hadden, redden zich wellicht wel. Maar mensen mét klachten die nu thuis op een slechte stoel zijn aangewezen, dat is wel erg.”

Om goed te zitten, moeten de meeste hoeken van het lichaam negentig graden bedragen, legt Coljee uit. Tussen rug en benen, maar ook de hoek waarin armen op het werkblad steunen. Het beeldscherm kan het best recht voor de ogen worden geplaatst, zodat er geen spanning op nek en schouders ontstaat. Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie onderschrijft dit.

 

Piano’s sjouwen

„Ik ben het lopende voorbeeld van wat verkeerd zitten en te zwaar werk met je doet”, zegt Leen Voogt, voorzitter van de vereniging voor rugpatiënten; de Wervelkolom. Als jonge vent reed Voogt op een slecht geveerde zandwagen waarin hij op een harde bank achter het stuur zat. „Daarna ging ik in de muziek, en meende ik dat ik piano’s wel even in een m’n eentje kon rondbrengen.”

Het leverde de voorzitter een ’rugcarrière’ op van 25 jaar. Na diverse operaties is hij verstandiger. Mailtjes beantwoorden en de website ruginfo.nl bijhouden doet hij thuis vanuit een verantwoorde stoel. „Zelfs op pad neem ik deze stoel mee. Want het is de enige waarin ik goed kan zitten!”

Als thuiswerkers deze weken rugklachten ervaren, raadt de ervaringsdeskundige hen aan eerst op de website van de patiëntenvereniging te kijken. „Wij verwijzen naar betrouwbare informatie en goede artsen, in tegenstelling tot veel andere info op internet. Ik zeg altijd: ’veel succes met dokter google’.”

 

Vaste computer

 Fysiotherapeut Bert Heeling is niet erg bang voor een golf aan rugklachten onder thuiswerkers de komende maanden. Maar de intrede van de laptop heeft de problemen wel vergroot. „Vroeger hadden veel mensen een goed ingerichte werkplek thuis met een vaste computer. Maar die stek is verdwenen omdat je met je laptop overal kunt zitten.” En dat zit niet per se beter.

Toch is Heeling niet pessimistisch. Thuis vragen ook kinderen en huishouden om aandacht. „Je zult sneller even weglopen van je werkplek. En dat is goed. Het beweegpatroon verandert zeker”, verwacht hij. „Dat hoeft niet gelijk slecht te zijn. Voor wie tot nu toe altijd in de auto stapte, op het werk zat, terugreed en thuis in de bank bleef hangen, is deze nieuwe situatie misschien wel een zegen.”

 

Bron: Noorhollans Dagblad (Plus) – 21 maart 2020 – Edwin Timmer

 

Hartelijke groet,
Team fysiotherapeuten Fysiotherapie Alkmaar