Persbericht: Ministerie VWS eist verduidelijking rond versnelde opening sportscholen

Ede, 12 mei 2020 – Uit het gesprek vandaag tussen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en NL Actief, de branchevereniging van erkende fitnesscentra in Nederland, is gebleken dat meer maatregelen nodig zijn om sportscholen eerder dan 1 september te openen. De minister geeft aan dat de opening op 1 juni onwaarschijnlijk is, tot verbazing van NL Actief. De branchevereniging is van mening dat de sector er klaar voor is om per 1 juni op een veilige en verantwoorde manier sporten en bewegen in een fitnessclub aan te bieden. Beiden partijen gaan de komende dagen in intensief overleg om tot een aangescherpt protocol te komen.

In bovenstaande video laat NL Actief zien hoe sportscholen op 1 juni veilig open kunnen

Na het overleg liet minister van Rijn weten dat de triage (beoordelen van de gezondheid van patiënten bij de ingang) en het controleren van het aantal aanwezige personen de belangrijkste aandachtspunten zijn. Hierin wijken volgens de minister de sportscholen af van contactberoepen zoals kappers en fysiotherapeuten. NL Actief reageert verontwaardigd. “We hebben in het gesprek met de minister aangegeven dat sportscholen maatregelen nemen om de veiligheid te waarborgen. Veruit de meeste sportscholen zijn reeds uitgerust met toegangspoortjes en kunnen hierdoor precies controleren hoeveel personen er binnen zijn. Daarnaast moeten leden vooraf reserveren en kunnen wij net als de contactberoepen bij de deur doorvragen naar de gezondheid van sporters.”, geeft Ronald Wouters, algemeen directeur van NL Actief, aan. “We blijven met de minister in gesprek en doen er alles aan om de maatregelen helder te presenteren opdat we zo snel mogelijk weer open mogen. Ons doel is nog steeds dat de branche vanaf 1 juni gefaseerd open kan.”

Veilig sporten
Minister-president Rutte gaf eerder al aan dat hij wil bekijken of een heropening op kortere termijn mogelijk is dan 1 september. Ook minister van Rijn erkende dat een eerdere opening van de fitnessbranche gewenst is, met het oog op de gezondheidsschade voor Nederland. Het ministerie van VWS en NL Actief hebben afgesproken de komende dagen intensief samen te werken om te bepalen welke voorwaarden en maatregelen dan aanvullend noodzakelijk zijn. Ronald Wouters: “We gaan ons protocol verantwoord sporten op een aantal onderdelen nog verduidelijken. Een bepaald aantal type trainingen zal wellicht de komende tijd niet mogelijk zijn in een fitnessclub, maar individuele krachttraining, cardio en groepslessen als yoga hoeven volgens ons geen probleem te zijn.”