Fysiotherapie

Artrose Netwerk Alkmaar

Wat is het artrose netwerk?

Behandelingen van knie- en heupartrose

Een aantal fysiotherapiepraktijken, waaronder Fysiotherapie Alkmaar en huisartsen uit de regio Alkmaar hebben met de orthopedisch chirurgen van Noordwest Ziekenhuisgroep de handen ineengeslagen om samen de behandeling van knie- en heupartrose te optimaliseren.

Voldoende bewegen en thuis oefenen zijn een cruciaal onderdeel van de behandeling van artrose. De oefeningen zijn opgesteld en voor u geselecteerd in overleg met READE, hét centrum voor revalidatiegeneeskunde en reumatologie in Amsterdam. Met deze oefeningen zijn goede resultaten behaald – minder pijn en verbetering van dagelijkse beweging – door patiënten met een milde maar ook ernstige vorm van artrose.

artrose netwerk alkmaar
kniepijn artrose alkmaar

Behandeling Artrose

Binnen Netwerk Artrose werken wij volgens het stepped care-model.
Stepped care is een systematische en stapsgewijze aanpak van artrose die bestaat uit 3 stappen, waarbij het accent in de eerste stap ligt op voorlichting en thuis oefenen met bewegen. Bij deze aanpak doorloopt u verschillende fases.
Afhankelijk van uw klachten en mate van artrose wordt bepaald in welke stap u begint. Vaak is dit Stap 1 waarbij u voorlichting krijgt van uw fysiotherapeut en thuis (ondersteund door een app) gaat oefenen met bewegen.

Stapsgewijze aanpak

Wanneer Stap 1 niet het gewenste resultaat oplevert, wordt overgegaan naar Stap 2 en wordt u intensiever begeleidt door uw fysiotherapeut. Thuis oefenen met behulp van de app blijft ook in stap 2 een belangrijk onderdeel van uw behandeling. Als blijkt dat deze behandeling ook niet het gewenste resultaat heeft, vindt overleg tussen uw fysiotherapeut en één van de orthopedisch chirurgen van Noordwest Ziekenhuisgroep plaats.

Vervolgens wordt (mogelijk) overgegaan naar Stap 3. U krijgt dan een afspraak op de polikliniek Orthopedie waar de orthopedisch chirurg (aanvullend) onderzoek zal verrichten en wordt bepaald of u eventueel in aanmerking komt voor een operatieve behandeling van uw heup of knie.

Wij vinden het belangrijk om de behandeling van artrose op deze manier aan te pakken. In veel gevallen nemen de klachten na het doorlopen van Stap 1 namelijk al voldoende af waardoor u geen operatieve behandeling nodig heeft.

Meer informatie?
Vul het formulier hieronder in.