Fysiotherapie

Netwerk Valpreventie Alkmaar

Wat is het valpreventienetwerk?

De kans op vallen neemt toe met de leeftijd.

Vallen is met name bij ouderen een toenemend probleem. In de regio Noord Holland Noord is in 2016 ongeveer 32% van de ouderen één of meer keer gevallen. In de meeste gevallen loopt men letsel op aan het been, de arm, het hoofd of de wervelkolom.

Het blijkt dat vrouwen over het algemeen vaker vallen dan mannen. Ook neemt de kans op vallen toe met de leeftijd. Mensen die een periode ziek of minder mobiel zijn geweest hebben meer kans om te vallen.

Dat geldt ook voor mensen met botontkalking (osteoporose). Het heeft te maken met de achteruitgang van spierkracht en conditie door zo’n periode of dat de botten zwakker worden en kunnen breken. Om die reden is er ook een hoger valrisico bij mensen die onvoldoende bewegen.

De fysiotherapeut of oefentherapeut kan u helpen het risico op vallen te verminderen. Diverse tips en adviezen kunnen u goed helpen. Indien nodig kan de fysiotherapeut u begeleiden bij het versterken van de spieren en het verbeteren van uw balans. Daarbij werkt de fysiotherapeut samen met andere zorgverleners die op andere gebieden u kunnen helpen de risico’s te verminderen.

Risico op vallen verminderen

De volgende interventies zijn effectief om het risico op vallen te verminderen:

  1. Beweegprogramma’s gericht op mobiliteit, spierkracht en balans;
  2. Aanpassingen in huis/woonomgeving;
  3. Medicatiebewaking;
  4. Verbeteren visus;
  5. Vitamine D suppletie.

Meer informatie?
Vul het formulier hieronder in!